12.10.07

Ubytování v Paříži

Nejprve nejhorší zážitek do této chvíle z Francie, který se týká ubytování, po něm následují praktické informace...

Paní Nadia, u které jsme měly zařízené ubytování, vypadala jako ze špatného filmu – velmi energická, stále se usmívající, ale když nám předváděla pokoj, do smíchu nám zrovna nebylo. Povlečení zřejmě neprané ještě od posledních obyvatel, deky na přikrytí starobylé a zaprášené, celý dům, a tedy i pokoj, smrděly zatuchlinou, kterou nešlo vyvětrat, jelikož pokoj byl v rez-de-chaussé s okny přímo na ulici, potažmo 4 proudovou silnici.

Na záchod a do koupelny se šlo do patra po chodbě plné pavouků a špinavější než pařížské ulice (které jsou každý den umývané).

Při prohlídce se na nás neustále otáčela a s francouzským přízvukem se ptala: „[api]? (hihihihi)“ Její smích nám připadal jako smích hororové recepční z televizního seriálu.

Jiné bydlení jsme ale neměly, takže jsme zaplatily za září 540 eur a velmi nespokojeně vyložily kufry. Oblečení jsme pro jistotu příliš nevybalovaly, nechtěly jsme, aby se nám zašpinilo (i přes zavřené kufry nicméně načichlo smradem z Meaux).

Slibovaný internet se navíc v pokoji nekonal – musely bychom si ho jít zařídit na France Telecom, a vzhledem k tomu, že jsme doufaly, že se v Meaux dlouho nezdržíme, jsme se raději ani nepokoušely nic vyřídit.

Během prvního týdne se nám podařilo najít nový byt, v Paříži za 550 eur. Je to deux pieces, takže máme jednu ložnici a jeden další pokoj, ve kterém je kuchyňský kout. Dohromady jde o asi 20m2. Byt je v 8.patře starého domu, v části pro služebnictvo, tedy bez výtahu. Téměř každý immeuble v blízkosti historického centra má takovou část – hlavním schodištěm, obvykle s výtahem, se přichází k velkým bytům s vysokými stropy, které pravděpodobně obývalo měšťanstvo, přes kuchyň se pak lze dostat na další schodiště, které patří k pokojům pro kuchařky a další pomocné síly. Ti mívali pokoje v nejvyšších patrech a dnes je z nich relativně levné bydlení pro studenty. Sice se často stane, že v inzerátu je napsané WC partagé, toho se ale nebojte, nebudete ho sdílet s více než dalším 2-3 lidmi, kteří budou bydlet ve vedlejších pokojích.

Hodně pokojů, stejně jako náš, je pronajímáno bez smlouvy, tedy bez nároku na CAF. Vzhledem k tomu, že bytová situace v Paříži pro mezinárodní studenty je velmi nevalná, raději při plánování rozpočtu nepočítejte s příspěvkem na bydlení od francouzské vlády (CAF).

Největším problémem při hledání bytů pro zahraniční studenty je to, že Francouzi hodně často požadují potvrzení příjmu rodičů, nebo záruku garanta, který platí daně ve Francii. Naše vyučující francouzštiny sice tvrdila, že by se sháněním garanta snad měla pomoci škola (Sciences Po), nicméně nám nikdo nic takového nepotvrdil. Je tedy lepší počítat s tím, že byt samostatně neseženete a že je lepší spoléhat na spolubydlení s Francouzi. Další možnost garance je Loca Pass. Je ale třeba si zjistit, jestli na něj máte nárok. Podívejte se proto na odkaz výše.

K hledání ubytování zásadně používejte telefon (o francouzských cenách za volání a o operátorech později) a telefonujte hned, jak se nabídka objeví. Několikrát byl byt pronajatý již 2 hodiny po té, co se inzerát na něj objevil na internetu.

Na začátku září přijíždí do Paříže výměnní studenti (Sciences Po), hodně z nich je ubytováno na kolejích (Cité Universitaire), které jsou ale poměrně drahé (450 nebo 700 eur na měsíc) a jsou pouze na září, další zradou je, že jsou poměrně pohodlné a nic vás netlačí hledat si pronájem už začátkem září. Studenti francouzští přijíždí v polovině září a troufám si tvrdit, že od té chvíle je situace pro exchange studenty značně zoufalá.

Podle mých zkušeností je nejlepším řešením zaplatit si na týden hotel/hostel/pokoj (s internetem!) a zasvětit ho hledání trvalého bydlení. Na září lze také najít volné byty studentů, kteří jsou ještě odjetí na prázdninách.

Ceny bydlení se pohybují od 350eur za pokoj do závratných výšek. Pronajímání bytu 1+1 (deux pieces) je určeno pro jednoho člověka, ceny jsou od cca 600 eur, maximálně pár, byt 2+1 (trois pieces) je určen pro 2 osoby a ceny jsou od 900 eur atd. Nepočítejte proto s tím, že by nějaký majitel s radostí pronajal trois pieces 3 osobám.

Při hledání ubytování dávejte přednost bytům na metru před byty na RER, paradoxně příměstské vlaky vás na některé z pařížských nádraží dostanou rychleji než RER. Bezpečnější je levý břeh Seiny před tím pravým, především od Gare de l’Est na sever a východ, lokality jako Gare du Nord můžu vřele nedoporučit všem slečnám, byť těm, které chtějí chodit ve dvojici s kamarádkou. Zkuste se proto vyhnout 19. a 20. Arrondissement.

Vyzkoušená místa pro hledání ubytování jsou:

www.appartager.com – server především pro ty, kteří hledají spolubydlení. Dávejte si ale pozor, překontrolujte si především vzdálenost od školy a její dostupnost, vyžádejte si fotografie (pokud nejste ještě ve Francii) a počítejte, že na emaily odpovídá tak každý desátý. Na flash messages neodpovídá v podstatě nikdo, takže je dobré si zaplatit prémiové členství (30 eur na měsíc)

www.pap.fr – Particuliers a Particuliers – každý čtvrtek vychází i v papírové podobě, lepší je ale průběžně sledovat webové stránky

Americký kostel Quai d'Orsay. Spousta inzerátů s nabídkou práce a ubytování, je třeba volat rovnou.

www.bdescpo.fr – Bureau Des Eleves Sciences Po na svých stránkách nabízí pronájmy určené především pro studenty Sciences Po. Abyste měli přístup ke kontaktním údajům, musíte zaplatit členský příspěvek v Bureau Des Eleves – 10 eur.

Petite Prague - Yahoo skupina, na kterou Češi v Paříži posílají své nabídky a poptávky po zaměstnání a bydlení. Většinou jde sice o poptávání bydlení, ale odvážnému štěstí přeje a když pošlete vlastní poptávku, třeba se vám někdo ozve. Přihlásíte se odesláním emailu ze své schránky na adresu: petiteprague-subscribe@yahoogroupes.fr . Pak následujte instrukce.


Neozkoušená místa

http://www.seloger.com/
http://www.location-etudiant.fr/
http://www.parisetudiant.com/etudes/seloger.php
http://www.mapiaule.com/
http://www.recherche-colocation.com/colocation-etudiant-paris.html
http://www.appartement-etudiant.fr/

Kromě nich jsou rubriky s inzeráty v Le Monde, na nástěnkách ve škole

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Sometimes it's really that simple, isn't it? I feel a little stupid for not thinking of this by myself.

Anonymní řekl(a)...

Good dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.

paxil

LK řekl(a)...

Ahoj, zajímavé čtení. Právě připravuji internetový projekt z evropských metropolí a jednou z nich je i Paříž. Hledám Čechy žijící v Paříži, kteří znají místní podniky (kategorie: jídlo a pití, ubytování, památky, nákupy, aktivity, zábava) a mohli by tyto podniky doporučit a psát k nim kratinké hodnocení (popsat prostředí atmosféru, službu). Jestli máš zájem nebo znáš další Čechy, tak mi prosím napiš na lubomir.klimek@gmail.com Díky a hezký den. Lubomír Klímek