28.10.07

Telefonujeme ve Francii...

Bez mobilního telefonu ani ránu. A když ve Francii, tak s francouzským číslem. A když s francouzským číslem, tak po prodrání se francouzskou byrokracií. Jak jinak.


Vzhledem k tomu, že jsem neplánovala překročit útratu za mobil 20e měsíčně, už od začátku jsem zavrhla paušály. Jednak ho musíte zařídit alespoň na 12 měsíců (i když v Orange nám tvrdili, že odstěhování se z Francie zpět do ČR je důvodem pro vypovězení paušálu bez smluvní pokuty - neznám ale nikoho, kdo by to vyzkoušel, nezaručuji tedy pravdivost informace), jednak potřebujete RIB (relevé d'identité bancaire - viz. článek o bankách), jednak potřebujete asi milión dalších věcí, včetně Atestation d'hebergement nebo přímo smlouvu na byt, takže když potřebujete číslo, abyste si bydlení našli, pohybujete se trochu v začarovaném kruhu.
Zbývá tedy předplacená karta, za kterou se tady platí - zapomeňte na to, že si, jako u Vodafonu, koupíte SIMku za 400Kč a budete moct 400Kč provolovat.

Navíc, pokud si myslíte, že opatřením si francouzského čísla ušetříte oproti roamingu z České republiky, až na příchozí hovory se velmi mýlíte. Při předplacených službách se cena za SMSku do francouzské sítě pohybuje kolem 10-15 centů, do ČR stojí cca 30 centů. Volání na francouzské číslo vás příjde na neuvěřitelných 43-55 centů za minutu (krát aktuální kurz 26,96 ... ano 11,6-14,82 za minutu hovoru).

Pokud ale plánujete mít ve Francii kamarády, asi vám nic jiného, než si pořídit francouzské číslo, nezbude.

Na výběr máte ze 3 "normálních" operátorů:
Orange alias France Telecom
SFR (alias Vodafone)
Bouygues

A z několika "nenormálních" (asi virtuálních...nebo bez kamených poboček...) .. z nich asi největší je:
Virgin Mobile

Všichni 4 mají zastoupení ve Phone House, 3 "normální" mají po Paříži milióny poboček, Virgin Mobile se kupuje přes internet.

My nakonec zvolily Virgin, především kvůli ceně za SIMkartu - 15 eur s 5 eurovým kreditem oproti 30 eurům u všech klasických operátorů, navíc také z odporu k France Telecomu (France Telecom, to bude něco jako Český Telecom), neschopnosti se vyznat v nabídce SFR a nevyslovitelnosti slova Bouygues.

SIMkarta nám přišla do 3 dnů, jiný Čech si ale objednával paušálovou SIMku s telefonem a už měsíc a 3 telefonáty do Virginu na ni čeká.

Po obdržení SIMkarty nezapomeňte vyplnit formulářík se jménem, adresou a IMEI vašeho telefonu a spolu s kopií pasu nebo občanky poslat zpět operátorovi (většinou v přiložené obálceú - ve Francii, stejně jako v celém západním světě, se totiž i předplacené SIMkarty registrují na jméno (boj s organizovaným zločinem atd.)

Ještě před cestou do Francie si ale uvědomte, že na dvě SIMkarty (českou a francouzskou) budete potřebovat 2 telefony. Vzhledem k tomu, že jsme tady žádný kamenný bazar, jakých je v ČR požehnaně, nenašly, nezbývá pak, než koupit telefon nový, většinou i nový model, který stojí víc, než starší telefon koupený v ČR.


Obrázky jsou ze stránek:
CS4FN.org
Answers.com

Žádné komentáře: