20.10.07

Stávkujeme v Paříži



Naše první stávka právě probíhá, je polovina října, venku se ozimilo. Přesně podle plánu prvního Francouze, kterého jsme v Paříži potkaly - stávkuje se, až lidi přejde dobrá nálada po dovolených a až se venku ochladí, pak jim začne připadat, že peněz není dost a práce hodně.

Stávkuje metro, vlaky, RER, tramvaje a autobusy. Francouzi, pověstní svými stávkami, ani stávkovat pořádně neumějí. Ve čtvrtek, první den stávky, jezdily metra 1, 4 a 14 (z toho jen 14 je automatické), na ostatních linkáchjezdilo v průměru 20% souprav, čestnou výjimku po celou dobu stávky tvoří RER A a B, kde je provoz "quasi nul".

Už v pátek jezdila na většině tratí 2 metra ze 3. Podle údajů RATP byl na lince 6 "trafic fortement pertrubé", což ale znamenalo, že jezdila jedna souprava každých 10 minut.

Dnes, v sobotu, už jezdí minimálně jedno metro ze dvou, a to pouze na dvou linkách metra, na ostatních je provoz "quasi normal", RER B jezdí 1 ze 3. V neděli se očekává provoz "quasi normal" na všech vnitroměstských linkách, včetně RER B.

Jinou záležitostí je, že i takovéto částečné omezení provozu pařížského metra a především RER (tzn. lidé z předmětí museli jet do práce autem) mělo za následek naprostý kolaps dopravy ve středu města a to, že lidé v metru jezdili nalepení na dveře, které nešly pomalu ani dovřít.

V pondělí stávka pokračuje, máte-li to do školy 15 minut lehkou chůzí, nemusí vás to vůbec znepokojovat. C'est pas grave, cette greve. Máte-li to do školy dál - předplaťte si Velib... i ten na vás ale nemusí zbýt.

(Foto pochází ze stránek www.lefigaro.fr)

Žádné komentáře: