12.10.07

První rady

První sedmička zlatých pravidel:

1. Nic nenechávejte na poslední chvíli - Francouzi jsou hodně benevolentní v dodržování termínů a rozhodně se od nich nedají očekávat rychlé a včasné odpovědi. Stejně tak české školy vykazují přes prázdniny akutní nedostatek vyučujících, sekretářek a studijních referentek.

2. Nečekejte, až vám Francouzi odpoví - co můžete, zařiďte předem, pokud vím, je zaslání akceptačního dopisu přijímající univerzitou v rámci programu Erasmus spíše formalitou, a u Francouzů je předpoklad, že vám akceptační dopis příjde relativně pozdě.

3. Letenky kupujte přes SkyEurope, 3 měsíce dopředu s poplatky kolem 30 Euro, nicméně nezapomeňte, že po cestě tam budete mít hodně věcí. Zvažte proto, jestli není lepší jet autobusem, který vám dovoluje ne jen jedno 20kg zavazadlo, ale hned dvě. Balík z ČR do Francie stojí přes DHL stojí 1530Kč. Balík je sice doručen do 3 dnů, ale přece jenom je to dost peněz, Česká pošta je ještě o tisícovku dražší

4. Spojení pařížské MHD je na webových stránkách RATP .

5. K hledání ubytování pomůže webová stránka Appartager.com. Zaplatila jsem si měsíční Premium členství za 35 Euro, což není sice málo, ale v nájmu, který se zaplatí za měsíc za pokoj, je to celkem kapička v moři.

6. Stránky Českého velvyslanectví v Paříži poskytují mnoho užitečných informací, včetné toho, za jakých podmínek je možné ve Francii pracovat. Vzhledem k tomu, že bych is ráda na studia přivydělala, další proces tu zřejmě ještě bude popsán.

7. Přečtěte si knížku o Francouzích. Já jsem si koupila French or Foe od Polly Plat a Savoir Flair od té stejné autorky. Jedna z nich bohatě stačí - nejenže se zasmějete, ale hlavně zjistíte, že to horší, tedy vyjít s Francouzi, vás teprve čeká.

Žádné komentáře: