25.10.07

Prevence a náprava: potenciální hrozba vs. masový vrah (energetické nápoje ve Francii)

V pondělí mi začíná škola v 8:00, následuje maraton až do 19:00 hodin večer. Za účelem neusnout během odpolední hodiny (po obědě zakončeném mousse au chocolat, v přetopené třídě, pěkně zadýchané z předchozích hodin se jen těžko ubráním odpolednímu zdřímnutí) jsem v Monoprix hledala energetický nápoj. Kafe mi nechutná, navíc dlouho trvá, než vychladne atd. Vidina stříbrnomodré plechovky bylo to poslední, co udrželo moje oči otevřené.
Po projítí celého obchodu třikrát jsem hon vzdala, Red Bull zkrátka není. A ani jemu nic podobného.


Énergissante vs. Énergetique
Na hodině se proto snažím zjistit, jak se jmenují zdejší boissons énergissantes (neplést s boissons énergetiques, které obsahují ionty a slouží k doplnění minerálů při sportování). Francouzi na mě koukají jako na vraha, nebo alespoň drogového dealera. Za chvíli pochopím proč - energetické nápoje typu Red Bull (tj, na bázi taurinu) jsou od roku 2003 ve Francii zakázané. (navíc také v Dánsku a Norsku, nově povolené však v Kanadě).

Podle AFSSA (Agence francaise de securite sanitaire des aliments) jsou dlouhodobé účinky taurinu nejasné, a proto, z preventivních důvodů, bude konzumace energetických nápojů na bázi taurinu zakázána.

Ministerstvo zdravotnictví varuje: Red Bull zabíjí
Nejcitovanějším případem fatálně negativního dopadu na zdraví při požití Red Bullu je smrt irského mladíka (18 let), který po vypití 4 Red Bullů hrál basketbal, načež jeho srdce selhalo a zemřel. Vina Red Bullu nebyla nikdy prokázána a jen těžko říct, zda by se podobná věc Irovi nestala, kdyby hrál basketbal po 4 hrncích kávy.

Evropská komise zpochybnila rozhodnutí Francouzské agentury pro nezávadnost potravin, to bylo ale nakonec potvrzeno Evropským soudním dvorem.

Lobbying a zase lobbying: Red Bull by měl vyměnit marketingového ředitele

Logiku preventivního rozhodnutí jen těžko pochopit. Studie nezpochybnitelně prokazují negativní a smrtelné následky kouření tabákových výrobků, a to nejen pro kuřáky, ale také pro jejich okolí. Neopatrná jízda automobilem způsobuje smrt miliónů lidí na celém světě, požívání alkoholu ničí zdraví od nepaměti a přejídání, u dětí a dospělích, zvyšuje rizika infarktu a všech možných druhů rakovin, především zažívacího ústrojí. Přesto je preventivně nezakazujeme.
Red Bull, který může mít při zvýšené a neuvážené konzumaci v kombinaci s fyzickou aktivitou možná zabít, ten ovšem musí z regálů zmizet.


Holt jen těžko se bojuje s lobbyisty tabákových společností, naopak Red Bull možná ani nětušil, že by měl lobbyistu najmout. Hlavní poučení z celé absurdnosti by tedy pro Red Bull mělo být: reklama není vše, PR má dnes větší cenu. A neuvědomuje-li si to váš marketingový ředitel pro oblast zahrnující Francii, mělo by personální oddělení vzít záležitost pevně do rukou.

Peníze vybrané na spotřebních daních na tabákové výrobky sice ani zdaleka neporkývají náklady na léčbu aktivních a pasivních kuřáků, pěkně ale zvyšují příjmovou stránku rozpočtu. A výdaje na léčení následků tábákových výrobků by se stejně potáhly několik let po té, co by byly tabákové výrobky zakázány, takže přínos ekonomický veškerý žádný. Navíc jsou to právě cigarety obsahující nikotin, které vytvářejí u lidí závislost, a tak by se vláda, která by si dovolila zakázat cigarety (nehledě na to, že by se rozpadla po té, co by se psychicky zhroutilo několik jejích ministrů) setkala (a ve Francii obzvlášť) s demonstracemi a stávkami a nevolí občanů, že by jen těžko kdy obhájila svou pozici.

A tak je třeba si zvyknout na podivnosti politiky a naučit se holt pít kafe.


Více informací o Red Bullu a Francii:
Raging Bull: Health warnings over popular energy drink being brushed off?
French ban on Red Bull (drink) upheld by European Court


Obrázky jsou ze stránek:
BecomeNatural.com
TalkToFrank.com
SelfHack.com

Žádné komentáře: