12.10.07

Sciences Po - "LA" grande ecole - začátek semestru

Kdo říká, že ERASMUS je jedna velká párty, asi nebyl na Sciences PO. Nebo alespoň na Programme International pro bakaláře.

Řeknete-li někomu ve Francii, že studujete Sciences PO, většinou se před vámi posadí na zadek a bude se na vás dívat s mnohem větším respektem. Za to ale studenti Sciences PO platí vysokou daň v podobě opravdu hodně práce. Pro mezinárodní studenty neplatí žádná výjimka a, snad až na plynulost francouštiny, jsou od nich požadovány stejné výstupy, jako od Francouzů (článek o jednotlivých typech zkoušek na konci semestru, o metodologii snad již v brzké době).


Certifikát Sciences PO

Kdo přijíždí na rok a chce získat certifikát Sciences PO, musí studovat jednu z předepsaných struktur - tzn. že se nevyhne předmětům z tronc commun (společný, povinný základ). Může si vybrat program zcela ve francouzštině nebo zcela v angličtině, nebo jejich kombinaci.

Struktury pro získání diplomu:
- studium v angličtině: 2 cours magistraux v angličtině + 5 electives (volitelné předměty)
- studium ve francouštině: 2 cours magistraux ve francouštině (tronc commun) + 3 electives
- kombinace: 1 cour magistral z tronc commun, 1 cour magistral v anglištině + 4 electives.

Většina mezinárodních studentů si jako jeden z electives volí francouzštinu.

Na Sciences PO se studuje 30 kreditů za semestr (pro získání diplomu jich musíte za celý rok získat 45 kreditů). Na diplomu můžete mít také tzv. mention - mention francophone, mention anglophone a/nebo mention z jedné ze specializací Sciences PO (historie, politologie, mezinárodní vztahy, francouzká studia, žurnalistika, právo, evropská studia, udržitelný rozvoj, ekonomika a podnikání), pro získání mention musíte získat 40 kreditů v daném jazyce nebo dané specializaci.

Kdo přijíždí na semestr nebo certifikát nechce, může studovat kolik a jakých předmětů chce, musí jen splnit podmínky své domácí univerzity (pro bakaláře FSV UK: přivést minimálně 15 kreditů za semestr, tj. 30 kreditů za celý rok)


Předměty na Sciences PO

Na předměty se můžete podívat zde

Pokud jenom trochu můžete (od Sciences Po niveau 2, cca ekvivalent B1 v evropském referenčním rámci pro jazyky) dejte si všechny předměty ve francouzštině - 1. mnohem rychleji se zlepšíte ve francouzštině, 2. nezkazíte si svoji angličtinu. Většina vyučujících totiž neumí úplně perfektně anglicky, a to především vyslovovat. Jejich francouzský přízvuk je většinou hodně markantní a ne zřídka se stává, že byste jejich francouzštině rozuměli lépe, než jejich "frenglish".

Obyčejně se říká, že electives jsou jednodušší a méně pracné, u mých dvou ze tří to tak úplně neplatí. Je sice pravda, že exposé (o metodologii na Sciences PO viz článek v budoucnosti) je v každém z nich jen jedno (narozdíl od cour magistral en francais, kde je jak exposé, tak fiche technique, dissertation průběžná a závěrečná, commentaire průběžný a závěrečný), nicméně čtení je na ně stejně, jako na již zmiňovaný cour magistral en francais. Cour magistral en anglais je případ sám pro sebe, dejte si pozor , aby se vám nestalo jako mně, že do něj budete muset přečíst 3 knížky ve FRANCOUZŠTINĚ a pak pochopitelně napsat dissertation v angličtině. (nakonec se ale ukázalo, že i francouzský amazon.fr knížky přeložené do angličtiny vede)

V průměru se na každou hodinu každého předmětu se čte kolem 30 stránek, plus povinná literatura k závěrečné zkoušce. Ta je kolem 600 stránek. Matematiku si proveďte sami.


Zápis a formální náležitosti

Rozvrh předmětů si tvoříte prostřednictvím elektronického zápisu a to systémem, kdo dřív příjde, ten dřív mele. Systém funguje navíc jen na Internet Exploreru. Předměty se zapisují v jednom dni a po zápisu není možné již předměty oficiálně měnit. Neoficiální zdroje ale potvrzují, že to možné je.

Docházka
na Sciences PO je zcela a naprosto povinná až na velmi světlé výjimky. Jakkákoliv absence musí být oficiálně a nejlépe předem omluvená, i přesto může ovlivnit vaši výslednou známku. Nárok máte i tak pouze na 3 absence v jednom předmětu, po čtvrté nebude puštěni k závěrečné zkoušce.
Následkem tohoto opatření se připravte na nájezdy bacilů během jara, podzimu a vlastně celého roku. Francouzští studenti do školy chodí v horečkách, bolestech a mdlobách. Doporučuju začít se silnými vitamíny hned na začátku pobytu. Ani to ale nemusí zachránit vaši situaci, proto s sebou naprosto povinně mějte panadoly, strepsils, kapky do nosu atd.


Obrázky jsou z internetových stránek Sciences PO: zde

Žádné komentáře: