19.11.07

Stávkujeme v Paříži V: ...a tentokrát všichni

A je to tady, Francouzi si užívají. Po středeční manifestaci pro udržení régimes spéciaux de retraite, kterou si pro zpestření nicnedělání pořádali sami odboráři, proběhla v neděli, za vykřikování hesel Cheminots au boulot (Dopraváci do práce) a Grévistes-egoistes (Stávkaři-egoisti) manifestace proti stávce dopravy a dalších.

Paní: To jste přišel sám?
Pán (na tabuli: Stop stávce) : Ostatní nemohli přijít kvůli stávce.

Aby toho ale náhodou nebylo málo, nejenže stávkuje doprava, včetně TGV (a konečně začalo pršet), nejenže stávkuje EDF (francouzský ČEZ) a GDF (francouzský RWE Transgas), ale zítra bude stávkovat celá francouzská veřejná sféra - počínaje poštami, přes úřady, až po školy (ano, jenom ty státní).

Tentokrát se ale nejedná o slavné régimes spéciaux de retraite (jako v případě RATP, SNCF, TGV, EDF, GDF...), ale o škrty ve stavech francouzských fonctionnaires (snížení o 18-25 tisíc úředníků z celkových 5,2 miliónů), a samozřejmě a jak jinak, o navyšování jejich platů (jejich kupní síla klesla o 6% od roku 2000). 24. hodinová stávka proběhne symbolicky vden schvalování státního rozpočtu pro rok 2008 ve francouzské dolní sněmovně - Assemblée Nationale.
A vzhledem k tomu, že francouzští fonctionnaires jsou kastou váženou, navíc ne tolik nezbytnou, jako zaměstnanci dopravních podniků, můžeme se zřejmě těšit všeobecné podpoře této stávky.

Vlna stávek se chystá v listopadu:
Sarkozy: ...a tentokrát už nemůžu oznámit rozvod, abych odvrátil pozornost ... na druhou stranu můžu oznámit moje....odhalení (během stávky v říjnu, resp. druhý den stávky, oznámil francouzský prezident Sarkozy rozchod se svou manželkou Cecilii)

Karikatury jsou ze stránek Web Matin (do kterých jsem se zamilovala, takže čekejte karikatury častěji)

Žádné komentáře: