27.11.07

Na předměstích Paříže to žije!

V neděli po páte odpolední na severním předměstí Paříže - Villiers-le-Bel srazil hlídkující policejní vůz kradený motocykl, který řídili Moushin a Larami, 15 a 16 let. Chlapci bez příleb na motocyklu se před policejním vozem objevili nečekaně, z vedlejší ulice a ve vysoké rychlosti. Policisté již nemohli srážce zabránit. (pozn. smrti způsobené za účasti policistů se ve francouzštině říká bavure (f) policiere, nebo jenom bavure)

Po chvíli se na místě objevil vyšetřující komisař, kterého zbila (passer a tabac) skupina místních mladíků, vážně mu poranila obličej a komisař skončil v nemocnici.

Během nedělní noci asi 50-100 mladíků stačilo na severním předměstí zranit ještě 8 policistů a jednoho požárníka (pozn.: francouzsky pompier (m), ve Francii je ale pompier přivoláván i při zdravotních obtížích, jedná se tedy spíše o výraz vystihující záchranáře-zdravotníka). Zároveň shořelo kolem 60 aut, několik popelnic, jeden McDonald a byly vymláceny výlohy Hondy a Peugeotu.

Během pondělní noci bylo zraněno dalších 80 policistů, z toho 8 těžce. Spálena další auta a podpálena místní knihovna a mateřská škola.
Jeden z místních podnikatelů, prodejce aut, kterému shořel celý obchod, neví, jestli bude moci začít znovu podnikat. Zaměstnával 30 místních obyvatel.
Nepokoje se navíc přenesly do dalších částí regionu Val-de-Oise.

Celá Francie se teď s obavou dívá na Val-de-Oise, prozatimní situace totiž připomíná 2 roky staré vytržnosti, které se rošířily na celou Francii a při nichž shořelo na 1000 automobilů. I tehdy byla záminkou smrt dvou mladíků z předměstí, kteří se, pronásledovaní policisty, schovali do trafo stanice, kde byli zabiti elektrickým proudem.
Stejně jako tehdy, lidé z předměstí vrhají vinu na policisty. Nicméně, právě rodiny obou mladíků vyzvaly ke klidu a uctění jejich památky.


Příčiny a následky
Nepokoje jsou především ale vyjádřením hněvu mladých lidí z předměstí, kteří často nemají peníze ani práci, a to především proto, že jsou nevzdělaní, nemluví francouzsky bez přízvuku a jejich jména, stejně jako vzhled, nesou stopy přistěhovalectví.

Žádné přesné statistiky o nezaměstnanosti určitých národnostních menšin ve Francii ale neexistují, protože při jakémkoliv průzkumu je zakázáno se na národnost tázaného ptát.
Přesto vláda navrhla, pro snížení diskriminace při přijímání do zaměstnání, tzv. le cv anonyme, tzn. životopis bez udání jména, které často prozrazuje jiný, než francouzský původ žadatele. Nicméně, vzhledem k tomu, že většinou je součástí výběru pohovor, diskriminace je, spíš než potlačena, odsunuta na později.

Protest, nebo vandalství?
Paradoxem proto je, že se tento hněv neobrací vůči vládním a samosprávním zastupitelstvím, proti radnicím, ale proti budovám, které slouží právě místním lidem (školka, knihovna), resp. proti majetku jich samotných (automobily), nebo proti místním podnikatelům, kteří nezřídka zaměstnávají právě místní těžko zaměstnatelné obyvatelstvo (obchody, restaurace, holičství...).

Těžko tedy vidět za těmito akty něco jiného, než bezdůvodné násilí a vandalství, v pondělí navíc doprovázené střelbou z brokovnice, ale i pistolí většího kalibru.

Problém je nicméně, především kvůli rase a původu většiny násilníků, a ostatně většiny obyvatel pařížských severních předměstí, velmi citlivý na jakákoliv řešení.


Villiers-le-Bel: vánoční dekorace už jsou připravené...Lidé zpívají: Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas...

Fotky jsou z LeFigaro.fr
Reportáže o násilnostech najdete na TF1

Žádné komentáře: