07.12.07

Ingrid Betancourt: 5 let a dost?

Druhé nejskloňovanější jméno ve francouzským médiích (po Sarkozym, pochopitelně) -- nebo by alespoň bylo, kdyby se ve francouzštině skloňovalo.

Francouzsko-kolumbijská kandidátka ve volbách 2002 na kolumbijského prezidenta Ingrid Betancourt (mj. absolventka Sciences PO) byla unesena při cestě v rámci předvolební kampaně v Kolumbiji v únoru 2002 kolumbijskými povstalci ze skupiny FARC.
O rok a půl později si Francouzi, ve snaze Ingrid zachránit, znepřátelili Brazílii i Kolumbiji, když na jejich území poslali vojenskou jednotku s úkolem Ingrid osvobodit.
Po několika dnech jednání a vysvětlování (ke kterému Francouzi nepřistupovali příliš nadšeně) jednotka opustila jižní Ameriku aniž by Ingrid zachránila.

Během dlouhých 5 let její rodina bojuje o její záchranu. Před rokem byl nalezen mrtvý jiný franko-kolumbijský zajatec FARCu, který byl unesen rok před Ingrid.

Čím je tedy najednou případ tak zajímavý?
V květnu 2007 se podařilo uprchnout jednomu ze zajatců FARCu, který do pátrání po Ingrid vnesl nové informace o možném místě, kde je držená. Také potvrdil, že se 5x bezúspěšně pokusila o útěk.
30. listopadu kolumbijské autority zveřejnily video (důkaz života - preuve (f) de la vie), na kterém je Ingrid Betancourt - nezdravě vyhublá, s hlavou skloněnou, v otrhaných šatech, s vlasy dlouhými k pasu.


Navíc, prezident Sarkozy chce prokázat svou údernost a dělá vše pro to, aby Ingrid mohla strávit Vánoce s rodinou.
Vystoupil proto s projevem, titulkovaným do španělštiny, ve kterém se obrací přímo na vůdce FARCu, apeluje na jeho svědomí a upozorňuje ho, že jedině propuštění Ingrid mu může pomoci dosáhnout jeho požadavků, nikoliv její držení.
Krok na evropské diplomatické poměry poněkud nevšední, vyznívající jako zoufalá prosba, která, nebude-li vyslušena, může pošramotit drsňáckou tvář Sarkozyho ve světě.
V každém případě, FARC Sarkozymu v internetovém komuniké oznámil, že výměna je výměna, propuštění Ingrid tedy nepřipadá v úvahu bez toho, aniž by byli propuštění členové FARC věznění v Kolumbii.

Na další vývoj si budeme muset ještě počkat. Do Vánoc nás čeká minimálně rořešení toho, jak dopadne pověst Sarkozyho - bude z něj "nadaný vyjednávač" nebo "ubohý přemlouvač"? Uvidíme 24. prosince.

Obrázky jsou z webů:
NextBuzz.net
LeFigaro.fr

Žádné komentáře: