18.01.08

Volby do místních zastupitelstev - les élections municipales et cantonales

Ve Francii proběhnou v neděli 9. a 16. března 2008. Kdokoliv, kdo bydlí v Paříži (a má tedy buď attestation d'hebergement nebo účet za elektřinu na vlastní jméno nebo nájemní smlouvu) se mohl až do 31. prosince 2007 zapsat na volební listiny.

Tyhle volby nejsou ani tak záležitostí politických stran, ale lidé se řídí spíše podle kandidátů, kteří jsou jim, narozdíl od celorepublikové úrovně, velmi blízcí. A tohoto téměř kamarádství začínají využívat politici pro internetovou komunikaci. Jak současný starosta Paříže, Bertrand Delanoe, tak např. kandidát v 6. arrondisementu mají svoje profily na Facebooku. V jejich případě se ale ani tak nejedná o posílání dárku, hraní infantilních internetových her atd, ale o shromažďování a odkazování se na zmínky o nich různě na internetu. Lidé navíc mohou nechávat vzkazy oběma kandidátům na zdech, přidávat si je do svých přátel. Bertrand Delanoe už proto má přes 5800 přátel.


Zda mu ale přítomnost na Facebooku pomůže, aby vyhrál, není úplně jisté. Paříž je tradičně hnízdem pravice, zvolení Delanoeho v roce 2001, resp. zvolení levicových starostů pro většinu pařížských arrondissementů, kteří následně zvolili Delanoeho, bylo pro všechny velkým překvapením.

Nicméně, protože jsou dnes někteří Francouzi znechucení z celorepublikové politiky Nicolase Sarkozyho, je možné, že zmobilizují své síly alespoň k tomu, aby na místní úrovni nechali vyhrát Parti socialiste.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

naucil hodne