09.01.08

SLEVY!!!

V Francii začaly oficiálně povánoční výprodeje. 2. středu v lednu, tedy dnes, 9., na Francouze poměrně brzo ráno, v 8:00.

Od včerejšího odpoledne měly téměř všechyn obchody s oblečením zavřeno a připravovaly se na tu velkou událost. Data výprodejů a slev vyhalšují pro jednotlivé departementy prefektové, a mohou trvat maximálně 6 týdnů. V Paříži si tak například zanakupujete zalevno až do 16.února 2008. Pak budete muset čekat na další výprodeje až do léta.

Slevy se zatím pohybují v rozmezí od 20% do 50%, ve většině obchodů jsou ale zároveň i nové kolekce, proto ne vše, co si vyberete, musí být ve slevě. Na druhou stranu, podle paní Anny, majitelky našeho bytu, ke konci slevového období většinou přichází větší slevy - někdy až 70 nebo 80%. Máte-li ale menší velikosti oblečení (36,38) a velmi oblíbenou dívčí velikost bot (38), nemůžete si většinou dovolit tak dlouho čekat.

Pokud můžu soudit, žádné velké fronty se ráno před obchody nekonaly, ještě kolem oběda vypadala rue de Rennes (jedna z ne tak drahých shopping streets) jako kdykoliv jindy. Nápor na obchody začíná až tak kolem třetí hodiny, a po půl páté už se čekají fronty na všechno - kabinky, pokladny, zrcadla. Na ulicích i v obchodech to vře, lidé se strkají a začínají být nervózní. Aspoň tak vypadal první den.

Žádné komentáře: